Державна санітарно-епідеміологічна служба у Носівському р...
Субота, 21.07.2018, 19:37
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Санепідситуація в районі за 6 міс 2018 року

Носівське районне лабораторне відділення надає інформацію про санепідситуацію в районі та моніторингові лабораторні дослідження .

І. Аналіз захворюваності за 6 міс 2018 року по Носівському району

За шість місяців 2018 року в районі за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося 3557 осіб, що на 17,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ріст захворюваності відбувся за рахунок усіх нозологій в т.ч. й кількості захворілих на грип та ГРВІ.

Без урахування хворих на грип, ГРВІ від інфекційних хвороб постраждало 143 особи, що на 47,6% більше аналогічного періоду 2017 року. Зареєстровано гострі кишкові інфекції – 24 вип., інфекції з повітряно-краплинним механізмом передачі – 81 вип., туберкульоз органів дихання – 13 вип., шкіряно-венеричні хвороби – 24 вип. За поточний час не реєструвалися випадки захворювання черевним тифом, паратифами, дизентерією, дифтерією, правцем, краснухою, туляремією, лептоспірозом, гідрофобією та ін.

На кишкові інфекції захворіло 24 особи, що на 14,3% більше показника відповідного періоду 2017 року. Протягом І півріччя 2018 року зареєстровано 2 випадки сальмонельозу у дітей віком до 4-х років, 22 випадків ГКІ з встановленим та не встановленим збудником. Причиною захворювань є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв в домашніх умовах, термінів зберігання харчових продуктів.

Інфекції що передаються повітряно-краплинним механізмом: захворіло на кір 40 осіб в т.ч. 13 дітей до 17 років, на вітряну віспу 38 осіб в т.ч. 30 дітей до 17 років, на скарлатину – 3 дитини.

Паразитарна захворюваність за шість місяців 2018 року становить 104,9 на 100 тисяч населення, що на 23,1% менше аналогічного періоду 2017 року.

Протягом шести місяців 2018 року зареєстровано 13 випадків захворювання туберкульозом органів дихання серед дорослих. Двоє хворих виявлені під час розтину, тобто діагноз туберкульозу легень встановлено після смерті. В інтенсивних показниках захворюваність становить 45,5 випадків на 100 тисяч населення, що на 4 випадки більше аналогічного періоду 2017 року

Порівняно з минулим роком, за І півріччя 2018 року на 20,5% зросла кількість звернень постраждалих від покусів тваринами. Звернулось за антирабічним лікуванням 53 особи, призначено лікування – 23 постраждалим (43,4% від кількості звернень). Карантинні обмеження по сказу Держпродспоживслужбою району застосовувались в наступних населених пунктах: с.Макіївка, де 26 грудня 2017 року виявлено хворого на сказ кота, м.Носівка – 02 березня 2018 року виявлено хворого на сказ кота, с.Пустотино – 03 березня 2018 року виявлено сказ у бродячої собаки, с.Плоске – 26 березня 2018 року виявлено хворого на сказ кота, м.Носівка – 30 березня 2018 року виявлено хворого на сказ кота. Одинадцять власників даних тварин, що постраждали від покусів, проходять антирабічне лікування в Носівській ЦРЛ.

В районі зростає кількість хворих на кір. Протягом квітня-червня за медичною допомогою до лікувальних закладів звернулося 40 хворих кором, в т.ч. 13 дітей віком від 8 міс. до 17 років та 27 дорослих віком від 20 до 43 років. Лабораторно підтверджено перших 5 випадків, інші – епідеміологічно пов’язані між собою. Двадцять одного дорослого було госпіталізовано, так як захворювання протікало з ускладненнями у вигляді гострого трахеобронхіту.

Протягом шести місяців 2018 року масові харчові отруєння в районі не реєструвались.

Санепідситуацію в районі можна характеризувати як нестійку, є сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб.

ІІ. Моніторингові дослідження.

  • За 5 міс 2018 року моніторингові дослідження об’єктів навколишнього середовища в Носівському районі проводились відповідно до затвердженого заступником Міністра охорони здоров'я України та погодженого з головою Чернігівської обласної державної адміністрації Плану на 2018 рік.

1. Моніторингові дослідження питної води централізованого

господарсько-питного водопостачання.

- водопровід Носівської селекційної дослідної станції – були проведені лабораторні дослідження питної води з артсвердловини, резервуара чистої води, водопровідної мережі – с. Дослідне, вул. Миру, 6.

За результатами лабораторних досліджень відхилень від вимог ДСанПіНу 2.2.4.171-10 не виявлено;

- Водопровід Мринського ВУПЗГ – були проведені лабораторні дослідження з водопровідної мережі (с. Мрин, вул. Центральна, 36) - 2 проб по санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам – відхилень від встановлених нормативів не виявлено;

- водопровід с. Яблунівка - були проведені лабораторні дослідження з водопровідної мережі (с. Яблунівка, вул. Садова, 15-А) - 2 проб по санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам – відхилень від встановлених нормативів не виявлено;

- водопровід с. Хотинівка – були проведені лабораторні дослідження з водопровідної мережі (с. Хотинівка, вул. М. Вовчка, 1) - 2 проб по санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам – відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

2. Моніторингові дослідження питної води децентралізованого господарсько-питного водопостачання.

Проводилась відповідна робота по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії. Організовано лабораторне дослідження питної води, яка використовується для дітей віком до 3-х років та вагітними жінками. У  2018 року було проведено 8 досліджень води питної децентралізованого водопостачання на вміст нітратів. Виявлено високий вміст нітратів в шахтному колодязі с. Деброве (58,3 мг на дм куб),

с. Володькова Дівиця (91,6 мг на дм куб). Власникам шахтних колодязів були надані відповідні рекомендації.

3. Моніторингові відвідування (візити) загальноосвітніх навчальних закладів.

  • були здійснені моніторингові візити у 7 ЗНЗ району – Мринська ЗОШ І-ІІІ ст., Лихачівська ЗОШ І-ІІІ ст., Козарська ЗОШ І-ІІІ ст., Рівчак - Степанівський НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІІ ст., Коломийцівська ЗОШ І-ІІІ ст., Яблунівський НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ст., Степовохутірська ЗОШ І-ІІІ ст. та проведені наступні лабораторні дослідження і інструментальні заміри: харчової продукції на мікробіологічні показники – 9 проб, на якість термічної обробки 9 проб , готові страви на калорійність – 7 проб, змиви на наявність кишкової палички - 90 змивів, овочі на залишок нітратів - 21 проба, замірів освітлення - 75, замірів параметрів мікроклімату - 75. За результатами лабораторних досліджень та інструментальних замірів відхилень від нормативних документів не виявлено.

4. Моніторингові відвідування (візити) дошкільних навчальних закладів.

 були здійснені моніторингові візити у 2 ДНЗ району -

Козарівський ДНЗ «Каштанчик», Степовохутірський ДНЗ «Казкове сонечко» та проведені наступні лабораторні дослідження і інструментальні заміри: харчової продукції на мікробіологічні показники – 4 проби, на якість термічної обробки 2 проби , готові страви на калорійність – 2 проби, змиви на наявність кишкової палички - 20 змивів, овочі на залишок нітратів - 2 проби, замірів освітлення - 9, замірів параметрів мікроклімату - 9. За результатами лабораторних досліджень та інструментальних замірів відхилень від нормативних документів не виявлено.

Моніторингові виміри гамма-фону

Проводились моніторингові виміри гамма-фону м. Носівка,

вул. Шевченка, 1 – проведено 44 заміри, перевищень від нормативних показників не виявлено.

                                                                                                     Завідуюча Носівським районним лабораторним відділенням    Л.М. Гордіна

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України (станом на 12 липня 2018р)

З початку року на кір в УКРАЇНІ захворіли 25 854 людини – 10 449 дорослих і 15 405 дітей.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 4718 людей: 1490 дорослих і 3228 дітей), Закарпатській (всього 2868 людей: 528 дорослих і 2340 дітей), Івано-Франківській (всього 2569 людей: 739 дорослих і 1830 дітей), Одеській (всього 2008 людей: 996 дорослих і 1012 дітей), місті Києві (всього 1810 людей: 1110 дорослих і 700 дітей) та Тернопільській (всього 1329 людей: 513 дорослих і 816 дітей) областях.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням: завантажити.

Всього з початку року від ускладнень кору померло дванадцять людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

Нагадаємо, що кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

_______________________________________________________________

Інфекції, що можуть передаватися через покуси кліщів

Іксодові кліщові бореліози ( одна із форм зветься хворобою Лайма) та вірусний кліщовий енцефаліт.

Ці інфекції актуальні для країн Північної Америки, Азії, Європи. В Україні вони поширені там, де живе їх основний переносник – лісовий кліщ – Ixodes ricinus. В нашому районі він теж широко поширений.

Життєва схема борелій та вірусу кліщового енцефаліту тісно пов”язана з життєвою схемою іксодових кліщів. Кліщі не просто механічні переносники інфекції, а в їх тілі збудник перебуває тривалий час і навіть проходить трансоваріальні та трансфазові шляхи передачі. ( Трансоваріально - від інфікованої самки кліща через запліднене яйце наступному поколінню кліщів. Трансфазово – по ходу метаморфозу: від яйця до личинки, а потім до німфи та імаго. Так збудник може передаватися наступним поколінням кліщів 4 роки ). Таким чином кліщі виконують також роль резервуару збудників. У життєвому циклі кліщів виражено два піки активності – в квітні-травні і серпні-вересні. А в зв”язку з аномально теплою зимою 2006-2007рр іксодові кліщі зберігали активність на всій території України до початку грудня.

Прокормлювачами кліщів в природі виступає багато видів тварин ( близько 130 видів савців та 100 видів птахів ), а провідна роль належить гризунам. Ці тварини є природним джерелом і резервуаром збудника.

В якості джерела живлення (також інфікування) людина для кліща не є значимою, а скоріше випадковою жертвою. Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини в лісі, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву. Кліщі переслідують прокормлювача 3-4 метри. Кліщі присмоктуються не тільки в умовах відкритої природи: залишившись на одязі, на речах, винесених з лісу, вони можуть перейти на людину і через декілька днів.Крім того вони можуть бути занесені до житла з букетом квітів, свіжим сіном, дровами, на тваринах ( собаки та ін.). На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці, шиї, в пахвових ділянках, в області пупка, під лопатками, де одяг менш щільно прилягає до поверхні тіла. Прикріплення та присмоктування кліща, в більшості випадків, лишається непоміченим. Відчуття свербіння виникає лише через 6-12 годин.Кліщ насичується кров”ю впродовж декількох днів ( від 3 до 11 днів). Потім кліщ відпадає сам, а на місці присмоктування утворюється запалення з некротичною кірочкою в центрі, болюче на дотик. Загоєння триває 2-3 тижні, навколо місця покусу видно суцільне або кільцевидне почервоніння.

Прояви хвороби з”являються ж через 3 – 30 діб від моменту укусу кліща. Клініка протікає у вигляді енцефаліту (вірусний кліщовий енцефаліт), а хвороба Лайма має багато проявів – від ураження суглобів до менінгоенцефаліту. При відсутності лікування хв.Лайма переходить в хронічні форми: атрофічний акродерматит, артрит, прогресуючий менінгоенцефаліт, енцефалопатію, кератит.

В Україні спільність переносника (кліща Ixodes ricinus) для бореліозів (ІКБ) та кліщового енцефаліту зумовлює появу випадків змішаної інфекції. Сприйнятливість людей до збудників бореліозної інфекції й вірусного кліщового енцефаліту достатньо висока і не залежить від віку та статі. Але частіше хворіє доросле працездатне населення активного віку та діти.

Логічним є запитання :”Чи кожний покус кліща веде до захворювання?” Ні, не кожний. Проте кожне присмоктування кліща повинно викликати у нас тривогу за своє здоров”я та спонукати звернутися до лікаря на огляд та за призначенням профілактичного лікування.

_____________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                             ПРОФІЛАКТИКА  КОРУ

Кір - це повітряно-краплинна інфекція. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей від хворої кором людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні та кашлі.

Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Сприйнятливість до вірусу кору тотальна, захворіти може кожний не щеплений, або не перехворілий.

Вірус кору дуже летючий - з током повітря він може потрапляти в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, дезінфекції не потребує, його досить провітрити, щоб можна було перебувати без ризику зараження.

Хвороба починається гостро зі скарг на сильний головний біль, слабкість. Температура тіла може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з'являються нежить, кашель - звичайно сухий, болісний. Слизові оболонки носоглотки гіперемовані, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки очей - кон'юнктивіт. Його прояви при кору яскраво виражені: очі червоніють, з'являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом - гнійні виділення

На 4-5 день хвороби з'являється висип - спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день - на руки й ноги. Кореовий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період порояву висипу стан хворого різко погіршується - знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон'юнктивіт.

Специфічна терапія проти кору відсутня.

Профілактика кору

У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції. Діти до 6 місяців, особливо ті, що перебувають на грудному вигодовуванні, отримують антитіла проти кору від матері, якщо вона імунна. Тому ризик захворювання на кір у них незначний.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію - у шість років.

Вакцинацію контактних осіб віком від 12 місяців до 30 років, які не хворіли на кір та не отримали щеплень проти кору (не мають документально підтверджених відомостей про щеплення) проводять протягом перших днів після контакту.

Спалахи кору в Україні

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5—6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. 2016-го року менше половини українських дітей отримали щеплення від кору за графіком. Із вересня 2017 року, за рішенням оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні, тривають посилені заходи з імунізації, щоби захистити якомога більше дітей.

За 2017 рік в Україні зафіксували 4782 випадки захворювання на кір. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській області – 1344, Одеській – 1256, та Закарпатській – 637.

5 людей в Одеській області померли, з них – 3 дітей.

Уже в січні 2018 року в Одеській області померла ще одна дитина. Відтак, від кору померли вже 6 людей.

Станом на 21 січня 2018 року в Україні на кір захворіли 2084 особи, із них 3 померли від ускладнень (1 дорослий, 3 - дітей).

"Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація", - наголошують у міністерстві охорони здоров’я.

Піклуйтесь про себе, своїх дітей та будьте здорові!

______________________________________________________________________________________________________________________________

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ

1. Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти.
Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими - ретельно мийте.

2. Правильно готуйте їжу.
Багато сирих продуктів: м'ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3. Їжте приготовану страву негайно.
Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4. Правильно зберігати харчові продукти.
Якщо ви хочете зберігати приготовану їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 60 °С і більше або холодною 10°С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготованими харчовими продуктами.
Такого перехресного зараження можна уникнути, коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, смаженої їжі.

7. Частіше мийте руки.
Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов'язково ізолювати її (пов'язка, пластир), перш як готувати їжу.

8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожного дня.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду.
Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води - прокип'ятіть її перед використанням.

______________________________________________________________________________________________

Пам’ятка: щодо запобігання поліомієліту

Поліомієліт представляє собою гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту.

Клінічні прояви поліомієліту поліморфні. У понад 90% інфікованих осіб інфекція є безсимптомна, у 4-8% захворювання перебігає в абортивній формі без рухових порушень. Абортивна форма поліомієліту може проявлятися у вигляді гострої респіраторної інфекції, гострої кишкової інфекції, у 1% хворих розвивається серозний менінгіт. Лише у 1-10 з кожних 1000 сприйнятливих до захворювання осіб (0,1-1,0%) розвивається паралітична форма хвороби з ураженням мотонейронів клітин переднього рогу спинного мозку з наступним стійким випадінням їх функцій, розвитком паралічів і парезів.

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту:

  • гострий початок захворювання з загально-інфекційного синдрому:
  • підвищення температури тіла
  • головний біль
  • біль у горлі
  • нежить
  • диспепсичні розлади – блювота і проноси
  • розвиток гострих в’ялих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів;

- частіше страждають проксимальні відділи кінцівок;  - парези і паралічі мають асиметричне "мозаїчне" розташування; - знижений тонус м’язів; - уражаються м’язи ніг, рук, тулуба; - зміна походки; - знижені сухожильні рефлекси; - чутливість збережена; - швидкий розвиток атрофії м'язів.

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також може передаватися переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що вірус поліомієліту може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі – до 3-4 місяців у воді, до 6 місяців з фекаліями в ґрунті. Також можлива передача вірусу повітряно-крапельним шляхом. Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому, препаралітичному періоді, з випорожненнями – більш тривалий час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися до 4-6 тижнів від початку захворювання.

Як попередити зараження на поліомієліт?

  • Ізоляція осіб , що прибули з країн-ендемічних по поліомієліту з проявами гострої респіраторної інфекції, гострої кишкової інфекції, серозного менінгіту, в’ялих паралічів з обов’язковим їх дворазовим обстеженням на поліомієліт.
  • На контактних осіб накладається карантин строком на 21 день з моменту ізоляції хворого. За ними організується нагляд педіатра (щоденно) та невролога (одноразово, в разі необхідності).
  • У вогнищі інфекції проводять поточну та заключну дезінфекцію з використанням дезінфікуючих засобів.
  • При загрозі виникнення поліомієліту в країні всім дітям у віці до 5 років, що не були щеплені або щеплені з порушенням графіку, проводять термінову вакцинацію живою поліомієлітною вакциною.
  • Обмеження відвідування країн - ендемічних по поліомієліту, а при завезенні в країну захворювання місць великого скупчення людей.

Часте миття руки с милом. Провітрювання приміщення декілька разів на день. Проведення вологого прибирання приміщень. Вживання тільки кип’яченої або спеціальної води для пиття, добре вимитих овочів та фруктів, бажано з милом.

 

Copyright MyCorp © 2018
Безкоштовний хостинг uCoz