Державна санітарно-епідеміологічна служба у Носівському р...
Понеділок, 24.02.2020, 22:34
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 20

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Санепідситуація в районі за січень 2020 р

Носівське районне лабораторне відділення надає інформацію про санепідситуацію в районі та моніторингові лабораторні дослідження .

І. Аналіз захворюваності за січень 2020 року по Носівському району

За січень 2020 року в районі за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося 735 осіб, що на 40,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зниження відбувся за рахунок зменшення кількості захворілих на грип та ГРВІ.

Без урахування хворих на грип, ГРВІ від інфекційних хвороб постраждало 9 осіб, що на 28,6% більше аналогічного періоду 2019 року. Зареєстровано: вітряну віспу – 5 випадків, шкіряно-венеричні хвороби – 4 випадки. Протягом січня не реєструвалися випадки захворювання гострими кишковими інфекціями, черевним тифом, паратифами, дизентерією, дифтерією, правцем, кором, краснухою, туляремією, лептоспірозом, гідрофобією та ін.

Паразитарна захворюваність за січень 2020 року не реєструвалася становить, в січні минулого року захворюваність складала 14,9 на 100 тисяч населення.

За січень 2020 року нових випадків захворювання туберкульозом органів дихання на облік не брали.

У січні поточного року звернень постраждалих від покусів тваринами не зареєстровано.

Санепідситуацію в районі можна характеризувати як нестійку, є сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб.

ІІ. Моніторингові дослідження

У січні 2020 року моніторингові дослідження об’єктів навколишнього середовища в Носівському районі заплановано та проведено відповідно до Плану на 2020 рік, затвердженого головою Чернігівської обласної державної адміністрації.

1. Моніторингові дослідження питної води централізованого

- водопровід КП «Носівка-Комунальник» м. Носівка – були проведені лабораторні дослідження питної води на санітарно – хімічні та мікробіологічні показники з артезіанської свердловини №4– м. Носівка, вул. Автоколонна.

За результатами лабораторних досліджень відхилень від вимог ДСанПіНу 2.2.4.171-10 не виявлено.

2. Моніторингові дослідження питної води децентралізованого господарсько-питного водопостачання.

Проводилась відповідна робота по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії. Організовано лабораторне дослідження питної води, яка використовується вагітними жінками. У січні 2020 року було проведено 14 досліджень води питної децентралізованого водопостачання на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень виявлено 1 відхилення від вимог ДСанПіНу 2.2.4.171-10.

3. Моніторингові відвідування (візити) дошкільних навчальних закладів - 0 .

4. Моніторингові виміри гамма-фону

Проводились моніторингові виміри гамма-фону м. Носівка,

вул. Шевченка, 1 – проведено 21 замірів, перевищень від нормативних показників не виявлено.

 

                                                                                                     Завідуюча Носівським районним лабораторним відділенням    Л.М.Гордіна

_______________________________________________________________________________________________________________________________ 

Дані по захворюваності короновірусом на 19.02.2020р

  • Станом на 19.02.2020р число загиблих від пневмонії, викликаної новим коронавірусом у Китаї, становить 2012 людей.
  • Виліковані та виписані з лікувальних установ близько 14 000 людей.
  • Всього у Китаї та за його межами заражені близько 75 000 людей .
  • Випадки зараження підтверджено більш як у 28 країнах,  підтверджено дві смерті на Філіппінах та в Японії
  • Більшість летальних випадків – у провінції Хубей, адміністративний центр якої, місто Ухань, є епіцентром вірусу.
  • Заразитися можна від інфікованого і під час його інкубаційного періоду, який триває до 14 днів.
  • Понад 56 мільйонів людей у 18 містах провінції Хубей перебувають під карантином.
  • У Китаї з 26 січня заборонена торгівля дикими тваринами, а на всі скотарські ферми накладений карантин.
  • Парки розваг «Діснейленд» у Шанхаї і Гонконзі призупинили роботу.
  • У Пекіні та інших містах заборонені масові заходи.
  • Раніше повідомлялося про 4 підозри на коронавірусну інфекцію в Україні. Випадки  2019-nCoV не підтвердилися.
  • Коронавірус виявлено у 621 пасажира круїзного лайнеру Diamond Princess.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Щодо нового КОРОНОВІРУСУ

ВООЗ оновила рекомендації щодо спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV.     Міжнародні мандрівники: дотримуйтесь звичайних заходів обережності.

           Згідно звіту Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань у місті Ухань (провінція Хубей, Китай) та інших провінціях Китаю, а також Камбоджі, Шрі-Ланці, Малайзії, Південній Кореї, Тайвані, Таїланді, Канаді, Непалі, В’єтнамі, Саудівській Аравії, Сінгапурі, Японії, США, Франції , Австралії., Германії було зареєстровано  лабораторно підтверджені випадки 2019-nCoV, в т.ч.  летальні.

       Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Органи охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зменшення загального ризику виникнення ГРВІ через медиків, туристичних медичних клінік, туристичних агентств, операторів транспорту та пунктів пропуску.

       Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені. Відомо що інкубаційний період, тобдо період від інфікування до клінічних проявів, коливається, за даними спостережень, від 2 до 12 доб (в середньому 7 діб). Симптоми хвороби на перший погляд, подібні до застуди, грипу або — у більш важких випадках — запалення легень. Це висока температура, утруднення дихання, ураження дихальних шляхів та легень.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі цілого ряду хвороб включають гігієну рук та практику безпечного харчування:

  • Часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;
  • При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою; Використану хустку варто негайно викинути та вимийти руки;
  • Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;
  • Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
  • Слід уникати споживання сирих чи недоготованих тваринних продуктів. З сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.
  • ____________________________________________________________________________________________________________________

ПРО ПРОФІЛАКТИЧНІ  ЩЕПЛЕННЯ

Сьогодні людство може сміливо та переконливо стверджувати, що завдяки геніальному відкриттю доктора Едварда Дженнера в медицині був розпочатий новий етап в профілактиці інфекційних хвороб. Е. Дженнер щепив 8-річного хлопчика проти натуральної віспи. Повна ліквідація натуральної віспи зафіксована ВООЗ у 1979 р.

Після профілактичних щеплень,формуеться міцний штучний активний імунітет, тривалість його може бути різна в залежності від виду збудника. Щеплнння проводяться відповідно до календаря щеплень затвердженого наказом МОЗ України 18.05.1. № 947 «Про внесення змін до календаря профілактичних щеплень в Україні».

У 1988 р. ВООЗ прийняла програму по ліквідаці поліомієліту. Останній випадок виділення «дикого» поліовірусу в нашій країні зареєстровано 1993 р. У 2002 р. Україна в складі Європейського регіону ВООЗ була сертифікована як територія вільна від циркуляції «дикого» штаму поліовірусу.

З початку введення вакцинації проти кору минуло вже більше 50 років, за період до 2000-х років відбулися значні зрушення. Захворюваність на кір зменшилась більше, ніж у 100 разів.  Вакцинація проти кору зарекомендувала себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики цієї хвороби. Вакцина проти кору безпечна та ефективна. Щеплення роблять вакциною КПК (від кору, паротиту і краснухи). В Україні для цього застосовують вакцину «Пріорикс»/Ргіогіх (виробник Glaxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія). Вакцинація гарантована державою безоплатно в рамках Національного календаря профілактичних щеплень. Вона безпечна, ефективна та якісна, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) - найавторитетнішою інституцією світу у сфері охорони здоров'я.

З 1969 року, відколи з'явилась вакцина проти краснухи, завдяки її широкому використанню, вроджені дефекти, спричинені краснухою, стали рідкістю. Це стало можливим за умови створення достатнього імунного прошарку населення (95%), тобто міцного колективного імунітету.

На теперішній час в Україні ці умови порушені з різних причин. Охоплення щепленнями становить від 50% до 80%,. Руйнація системи імунізації та відсутність контролю з боку державних органів за її проведенням становить загрозу національній безпеці країни.

Спалах кору в Україні розпочався з літа 2017 р, З початку спалаху на кір захворіли більше 115 000 людей, 40 з яких померли. В Україні існує високий ризик захворювання на кір не тільки серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли і не є вакцинованими, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато складніший перебіг.

Щеплення проводяться імунобіологічними препаратами (вакциною) призначеними для створення специфічного імунітету до інфекційного захворювання. Вакцини виробляють із ослаблених або інактивованих мікроорганізмів, продуктів їх життєдіяльності або з їх антигенів, одержаних генно-інженерним або хімічним методом.

Сучасні вакцини поділяють на групи:

а) вакцини, які виготовляють із живих збудників з ослабленною вірулентністю (проти віспи, туберкульозу, кору, полімієліту, чуми, сибірки, сказу, та ін.);

б) вакцини з убитих патогенних мікробів (холерна, черевнотифозна, проти кашлюка, лептоспірозна, поліомієлітна тощо);

в) анатоксини (виготовляються з екзотоксинів відповідних збудників обробкою їх 0,3-0,4 %-м розчином формаліну і витримуванням при температурі 38-40 °С протягом 3-4 тижнів). Добуті у такий спосіб дифтерійний, правцевий, стафілококовий, холерний та інші анатоксини знайшли широке застосування в практиці;

г) хімічні вакцини (їх виготовляють не з цілих бактеріальних клітин, а із хімічних комплексів, добутих шляхом обробки суспензії клітинспеціальними методами; наприклад, для профілактики черевного тифу і правця застосовують хімічну сорбовану вакцину з О- і Vi- антигенів черевнотифозних бактерій і очищеного концентрованого правцевого анатоксину).

д) генно-інженерні (проти вірусного гепатиту В, грипу).

Згідно Національного календаря профілактичних щеплень всі планові профілактичні щеплення поділяються на:

- обов'язкові профілактичні щеплення за віком - щеплення, яке проводяться громадянам України у відповідності до Національного календаря профілактичних щеплень;

- профілактичні щеплення за професійною діяльністю - щеплення з метою профілактики інфекційних хвороб, що не увійшли до обов'язкових щеплень Національного календаря профілактичних щеплень, але пов'язані з професійною діяльністю громадян, яка може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб;

- профілактичні щеплення за епідемічними показаннями - щеплення з метою профілактики інфекційних хвороб, яке проводиться у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах.

Імунізація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних серед заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час.

ВООЗ рекомендує здійснювати щеплення дітей не менше 95% (100% охоплення не може бути через протипоказання з різних причин) - це попереджає розповсюдження захворювань.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) кожен рік в світі використовують понад 550 млн. доз вакцин для дитячого населення, що забезпечує попередження виникнення інфекційних захворювань та смертей від них. Ризик тяжкого перебігу інфекційних захворювань та виникнення ускладнень серед не щеплених дітей у десятки разів вищий, ніж серед щеплених.

Таким чином, користь від застосування вакцин полягає у захисті від інфекційних захворювань та їх ускладнень, покращення якості життя не лише щеплених осіб, а й населення в цілому. Вчасно проведена імунізація дитячого та дорослого населення - запорука тривалого та повноцінного життя.

___________________________________________________________________________Зав.Носівським РЛВ    Гордіна Л.М.______

Профілактика ГРИПУ у дітей

Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дітей грипом?

- навчити дітей часто мити руки з милом протягом 20 секунд;

- батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей;

- навчити дітей кашляти і чхати в серветку або руку;

- батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей;

- навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора - два метри;

- хворі діти повинні залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи);

- утримуватися дітям і батькам від відвідин місць скупчення людей.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип ?

- при перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря;

- залишити хвору дитину вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога. Не відправляти дитину в школу або до дошкільної установи;

- хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей.

- хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;

- не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним;

- особа, що доглядає за хворим, повинна носити двошарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом;

- маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою;

- проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу;

- щодня робити вологе прибирання приміщень оселі;

- повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості;

- мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого;

- створити хворій дитині комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;

- якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього викликати лікаря;

- до приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);

- не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!

Які ознаки захворювання у дитини повинні примусити негайно звернутися за медичною допомогою ?

- Прискорене або утруднене дихання.

- Синюшність навкруги рота, інших шкірних покровів.

- Поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі.

- Висока температура тіла.

- Відмова дитини від пиття.

- Неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання.

- Надмірне збудження дитини або поява судом.

- Поява блювоти, частого рідкого стільця.

- Скарги дитини на сильний головний біль.

- Відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Вірусні гепатити 

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Головні причини розвитку гепатиту:

  • віруси гепатиту;
  • деякі інфекційні захворювання;
  • токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати);
  • медикаменти;
  • аутоімунні захворювання.

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

За даними ВООЗ, 2015 р. вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Симптоми гепатиту

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Найбільш поширені прояви гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Шляхи передавання гепатиту

Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу.

Так, шлях передавання вірусів гепатиту А та Е — фекально-оральний, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Інфікування вірусами гепатиту В,С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема:

  • переливання інфікованої крові або її компонентів;
  • вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;
  • інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо);
  • вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В);
  • побутовим шляхом (унаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові);
  • статевим шляхом під час незахищених статевих контактів.

Куди звернутися по допомогу

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання. Сімейний лікар призначить вам необхідні обстеження та, у разі потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватнее лікування.

Як захиститися від гепатиту

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

На міжнародному ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти гепатиту А. Майже у 100% людей протягом місяця після введення однієї дози вакцини розвиваються захисні рівні антитіл до вірусу. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту протягом 5–8 років після вакцинації.

Що стосується вакцини проти вірусу гепатиту Е, то, за даними ВООЗ, 2011 р. в Китаї було зареєстровано рекомбінантну субодиничну вакцину для профілактики інфекції вірусу гепатиту Е, проте її поки не схвалено в інших країнах.

Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати авкцину протии гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 год після народження. Відтак необхідно в майбутньому ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації. Оскільки зараження вірусом гепатиту D неможливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинацыя протии ВГВ є надійним захистом від інфікування вірусом гепатиту D.

Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).
  • ____________________________________________________________________________________________________________________

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ

1. Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти.
Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими - ретельно мийте.

2. Правильно готуйте їжу.
Багато сирих продуктів: м'ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3. Їжте приготовану страву негайно.
Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4. Правильно зберігати харчові продукти.
Якщо ви хочете зберігати приготовану їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 60 °С і більше або холодною 10°С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготованими харчовими продуктами.
Такого перехресного зараження можна уникнути, коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, смаженої їжі.

7. Частіше мийте руки.
Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов'язково ізолювати її (пов'язка, пластир), перш як готувати їжу.

8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожного дня.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду.
Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води - прокип'ятіть її перед використанням.

________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright MyCorp © 2020
Безкоштовний хостинг uCoz