Державна санітарно-епідеміологічна служба у Носівському р...
Субота, 21.09.2019, 17:03
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 20

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Санепідситуація в районі за 8 місяців 2019 року

Носівське районне лабораторне відділення надає інформацію про санепідситуацію в районі та моніторингові лабораторні дослідження .

І. Аналіз захворюваності за 8 місяців 2019 року по Носівському району

За 8 місяців 2019 року в районі за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося 3784 осіб, що на 3,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зниження зареєстровано по всіх групах інфекцій.

Без урахування хворих на грип, ГРВІ від інфекційних хвороб постраждало 155 осіб, що на 17,3% менше аналогічного періоду 2018 року. Зареєстровано захворілих на: сальмонельоз – 2 вип., дизентерію – 1 вип., інші ГКІ – 26 вип., вірусний гепатит В – 1 вип., туберкульоз органів дихання – 8 вип., кір – 52 вип., шкіряно-венеричні хвороби – 21 вип., хвороба Лайма – 2 вип.

Загальна кількість захворілих на кишкові інфекції на 14,7% менше кількості хворих ГКІ аналогічного періоду минулого року. З 1 червня з метою своєчасного реагування ведеться щотижневий моніторинг захворювань на ГКІ. За даний період в районі захворіло на гострі кишкові інфекції 29 осіб, з них 25 дітей до 17 років. Реєструвалися поодинокі випадки, спалахів не було.

З початку епідемічного підйому захворюваності на КІР в районі (з квітня 2018 року) зареєстровано 168 випадків захворювання на кір. Серед захворілих 73 дорослих та 95 дітей. Госпіталізовано 55 осіб.

З початку року зареєстровано 52 випадки захворювання на кір. Серед захворілих 28 дорослих та 24 дітей. Госпіталізовано 18 осіб. 59% захворілих не мають щеплень проти кору.

Ситуація з особливо-небезпечних інфекцій залишається напруженою.

Протягом 8 місяців 2019 року зареєстровано:

- 8 випадків захворювання туберкульозом органів дихання, що на 6 вип. менше, ніж у 2018 р. 60% хворих виявлені при зверненні до лікаря за меддопомогою, в точу числі 1 хворий виявлений під час розтину, тобто діагноз туберкульозу легень встановлено після смерті;

- 2 випадки хвороби Лайма;

- 50 осіб звернулось за антирабічною допомогою до лікувальних закладів, призначено антирабічне лікування 27 особам, в т.ч. по комбінованому типу (з введенням імуноглобуліну) – 4 особам;

- 2 тваринам підтверджено діагноз сказ (обидва випадки у м. Носівка)

- 8 осіб постраждали в результаті укусів тваринами з діагнозом сказ.

- 3 особи постраждали від укусів дикими тваринами.

Паразитарна захворюваність протягом 8 місяців 2019 року становить 82,0 на 100 тисяч населення, що на 38,3% менше рівня аналогічного періоду 2018 року.

Район забезпечений імунобіологічними препаратами. Відсутні вакцини БЦЖ-м. З початку 2019 року були надходження вакцин проти кору, паротиту, краснухи (КПК); дифтерії, правця для дорослих (АДП-м); поліомієліту (ІПВ). Придбавалася вакцина для профілактики сказу.

Спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі не зареєстровано.

Протягом 8 місяців 2019 року масові харчові отруєння в районі не реєструвались.

Санепідситуацію в районі можна характеризувати як нестійку – рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

ІІ. Моніторингові дослідження.

  • В серпні 2019 року моніторингові дослідження об’єктів навколишнього середовища в Носівському районі не заплановані і не проводилися відповідно до Плану на 2019 рік, затвердженого головою Чернігівської обласної державної адміністрації..

1. Моніторингові дослідження питної води централізованого- не проводився

господарсько-питного водопостачання - 0

2. Моніторингові дослідження питної води децентралізованого господарсько-питного водопостачання.

Проводилась відповідна робота по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії. Організовано лабораторне дослідження питної води, яка використовується вагітними жінками.

У серпні  2019 року було проведено 23 досліджень води питної децентралізованого водопостачання на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень відхилень від вимог ДСанПіНу 2.2.4.171-10 не виявлено.

3. Моніторингові відвідування (візити) дошкільних навчальних закладів не проводилися .

4. Моніторингові виміри гамма-фону

Проводились моніторингові виміри гамма-фону м. Носівка,

вул. Шевченка, 1 – проведено 21 замірів, перевищень від нормативних показників не виявлено.

                                                                                                     Завідуюча Носівським районним лабораторним відділенням    Л.М.Гордіна

__________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 Увага, гриби ! Отруєння грибами небезпечне для життя.

Симптоми отруєння грибами

Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група – отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.

Друга група – отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків.

Третя група – отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин – 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Перша допомога при отруєнні грибами

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Профілактика отруєння грибами

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не купуйте на базарах грибів .

5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

  1. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий;

7. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Правила збирання грибів

1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.

2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.

3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

4. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5. Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузди та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та із свинушками.

6. Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип’ятити (7-10 хвилин) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.

7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перестиглих, зморхлих, червивих, зіпсованих.

8. Не їжте сирих грибів.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Вірусні гепатити 

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Головні причини розвитку гепатиту:

  • віруси гепатиту;
  • деякі інфекційні захворювання;
  • токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати);
  • медикаменти;
  • аутоімунні захворювання.

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

За даними ВООЗ, 2015 р. вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Симптоми гепатиту

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Найбільш поширені прояви гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Шляхи передавання гепатиту

Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу.

Так, шлях передавання вірусів гепатиту А та Е — фекально-оральний, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Інфікування вірусами гепатиту В,С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема:

  • переливання інфікованої крові або її компонентів;
  • вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;
  • інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо);
  • вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В);
  • побутовим шляхом (унаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові);
  • статевим шляхом під час незахищених статевих контактів.

Куди звернутися по допомогу

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання. Сімейний лікар призначить вам необхідні обстеження та, у разі потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватнее лікування.

Як захиститися від гепатиту

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

На міжнародному ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти гепатиту А. Майже у 100% людей протягом місяця після введення однієї дози вакцини розвиваються захисні рівні антитіл до вірусу. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту протягом 5–8 років після вакцинації.

Що стосується вакцини проти вірусу гепатиту Е, то, за даними ВООЗ, 2011 р. в Китаї було зареєстровано рекомбінантну субодиничну вакцину для профілактики інфекції вірусу гепатиту Е, проте її поки не схвалено в інших країнах.

Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати авкцину протии гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 год після народження. Відтак необхідно в майбутньому ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації. Оскільки зараження вірусом гепатиту D неможливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинацыя протии ВГВ є надійним захистом від інфікування вірусом гепатиту D.

Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).
  • ________________________________________________________________________________________________________________________________________

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ

1. Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти.
Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими - ретельно мийте.

2. Правильно готуйте їжу.
Багато сирих продуктів: м'ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3. Їжте приготовану страву негайно.
Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4. Правильно зберігати харчові продукти.
Якщо ви хочете зберігати приготовану їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 60 °С і більше або холодною 10°С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготованими харчовими продуктами.
Такого перехресного зараження можна уникнути, коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, смаженої їжі.

7. Частіше мийте руки.
Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов'язково ізолювати її (пов'язка, пластир), перш як готувати їжу.

8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожного дня.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду.
Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води - прокип'ятіть її перед використанням.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Інфекції, що можуть передаватися через покуси кліщів

Іксодові кліщові бореліози ( одна із форм зветься хворобою Лайма) та вірусний кліщовий енцефаліт.

Ці інфекції актуальні для країн Північної Америки, Азії, Європи. В Україні вони поширені там, де живе їх основний переносник – лісовий кліщ – Ixodes ricinus. В нашому районі він теж широко поширений.

Життєва схема борелій та вірусу кліщового енцефаліту тісно пов”язана з життєвою схемою іксодових кліщів. Кліщі не просто механічні переносники інфекції, а в їх тілі збудник перебуває тривалий час і навіть проходить трансоваріальні та трансфазові шляхи передачі. ( Трансоваріально - від інфікованої самки кліща через запліднене яйце наступному поколінню кліщів. Трансфазово – по ходу метаморфозу: від яйця до личинки, а потім до німфи та імаго. Так збудник може передаватися наступним поколінням кліщів 4 роки ). Таким чином кліщі виконують також роль резервуару збудників. У життєвому циклі кліщів виражено два піки активності – в квітні-травні і серпні-вересні. А в зв”язку з аномально теплою зимою 2006-2007рр іксодові кліщі зберігали активність на всій території України до початку грудня.

Прокормлювачами кліщів в природі виступає багато видів тварин ( близько 130 видів савців та 100 видів птахів ), а провідна роль належить гризунам. Ці тварини є природним джерелом і резервуаром збудника.

В якості джерела живлення (також інфікування) людина для кліща не є значимою, а скоріше випадковою жертвою. Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини в лісі, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву. Кліщі переслідують прокормлювача 3-4 метри. Кліщі присмоктуються не тільки в умовах відкритої природи: залишившись на одязі, на речах, винесених з лісу, вони можуть перейти на людину і через декілька днів.Крім того вони можуть бути занесені до житла з букетом квітів, свіжим сіном, дровами, на тваринах ( собаки та ін.). На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці, шиї, в пахвових ділянках, в області пупка, під лопатками, де одяг менш щільно прилягає до поверхні тіла. Прикріплення та присмоктування кліща, в більшості випадків, лишається непоміченим. Відчуття свербіння виникає лише через 6-12 годин.Кліщ насичується кров”ю впродовж декількох днів ( від 3 до 11 днів). Потім кліщ відпадає сам, а на місці присмоктування утворюється запалення з некротичною кірочкою в центрі, болюче на дотик. Загоєння триває 2-3 тижні, навколо місця покусу видно суцільне або кільцевидне почервоніння.

Прояви хвороби з”являються ж через 3 – 30 діб від моменту укусу кліща. Клініка протікає у вигляді енцефаліту (вірусний кліщовий енцефаліт), а хвороба Лайма має багато проявів – від ураження суглобів до менінгоенцефаліту. При відсутності лікування хв.Лайма переходить в хронічні форми: атрофічний акродерматит, артрит, прогресуючий менінгоенцефаліт, енцефалопатію, кератит.

В Україні спільність переносника (кліща Ixodes ricinus) для бореліозів (ІКБ) та кліщового енцефаліту зумовлює появу випадків змішаної інфекції. Сприйнятливість людей до збудників бореліозної інфекції й вірусного кліщового енцефаліту достатньо висока і не залежить від віку та статі. Але частіше хворіє доросле працездатне населення активного віку та діти.

Логічним є запитання :”Чи кожний покус кліща веде до захворювання?” Ні, не кожний. Проте кожне присмоктування кліща повинно викликати у нас тривогу за своє здоров’я та спонукати звернутися до лікаря на огляд та за призначенням профілактичного лікування.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРО ВАКЦИНАЦІЮ    

Щороку в усьому світі проводиться тиждень імунізації, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Цього року тиждень імунізації відзначають з 24 по 30 квітня і має на меті привернути увагу світової спільноти до важливості колективних дій та відповідальності зі зміцнення громадського імунітету та імунітету кожної людини окремо.

В Україні питання імунізації населення постає особливо гостро, адже причиною спалаху кору є саме недостатній рівень імунізації.

Після профілактичних щеплень,формуеться міцний штучний активний імунітет, тривалість його може бути різна в залежності від виду збудника. Щеплнння проводяться відповідно до календаря щеплень затвердженого наказом МОЗ України 16.09.11. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні».

Згідно Національного календаря профілактичних щеплень всі планові профілактичні щеплення поділяються на:

- обов'язкові профілактичні щеплення за віком - щеплення, яке проводяться громадянам України у відповідності до Національного календаря профілактичних щеплень;

- профілактичні щеплення за професійною діяльністю - щеплення з метою профілактики інфекційних хвороб, що не увійшли до обов'язкових щеплень Національного календаря профілактичних щеплень, але пов'язані з професійною діяльністю громадян, яка може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб;

- профілактичні щеплення за епідемічними показаннями - щеплення з метою профілактики інфекційних хвороб, яке проводиться у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах.

Імунізація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних серед заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час.

ВООЗ рекомендує здійснювати щеплення дітей не менше 95% (100% охоплення не може бути через протипоказання з різних причин) - це попереджає розповсюдження захворювань.

Про діючі норми закону Міністерство охорони здоров’я України і Міністерство освіти і науки України нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій офіційним листом.

Згідно з законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за календарем, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”). Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад - у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.

Чому дітям важливо одержати щеплення за Календарем

Наразі в Україні спостерігається нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб, а захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру. З початком навчального року ризик захворіти на ці інфекції збільшується, тому дуже важливо щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

До 6 років діти повинні отримати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6-річному віці проводиться ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

На сьогодні в Україні є достатня кількість ефективних, якісних, безпечних та прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцин, щоб охопити щепленнями всі вікові групи, які цього потребують.

Якщо ваша дитина пропустила вакцинацію за календарем, негайно зверніться до педіатра або сімейного лікаря, щоби надолужити пропущені щеплення.

Які медичні довідки потрібні дитині для відвідування школи

Перед початком навчального року усі діти мають пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видає необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначається група для занять фізичною культурою. Крім того, потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина одержала нові щеплення.

_____________________________

За оперативними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щодо захворюваності на КІР

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом  тридцяти семи тижнів 2019 року на кір в Україні захворіло 57 746 особи в тому числі   27 357 дорослих і 30 389 дітей.  З початку року від ускладнень кору померло 19 людей. У 2018 р. кір забрав 16 життів.

Щеплення — єдиний надійний захист від кору, навіть якщо у регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США.зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом,можна лише у комунальних («державних») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

 

Епідситуацію з кору по Носівському району дивіться у розділі - надзвичайні ситуації.

______________________________________________________________________________________________________________________________________                       

 

Copyright MyCorp © 2019
Безкоштовний хостинг uCoz